Grey Moustache

Thursday, February 25, 2016

Ayam Panggang Madu . Daging Panggang . Ikan Bakar


  • Ni resepi simple ataih ni utk gambaq ayam ataih dia tu naa. 
  • Tumbuk bwg putih ngn halia sekali n then campoq semua bhn sekali (sos2 tu hmpa buleh buh lebih pon xpa, ikut kesukaan). Pastu lumur kat ayam (ayam tu hmpa buleh la kelaq2 sikit bg perisa td serap masuk). Bulehla teruih msuk oven. Bakaq 30 min pd suhu 200 or smpai ayam masak. Done!
  • Power kot, dh la simple, sedap pulak, heish. Hatni hmpa kena cuba okok.
  • Untuk ikan n daging pulak buleh usha bwh ni haa:


  • Ayam pnggang tu sma ja mcm hat ataih tu. 
  • Ikan bakaq tu gua pnggang pkai kuali ajaib ja, nk pnggang ataih arang pon buleh, oven ka.
  • Ikan Bakaq: Tumbuk bwg besaq, bwg putih, kunyit hidup, halia n serai, lepastu, campoq semua sekali (sukatan lebih kurang ayam pnggang) n buleh la lumur kat ikan teruih (ikan jgn lupa kelaq). And then masuk kuali ajaib or oven. Pnggang smpai ikan masak. Done!
  • Daging Panggang: Tumbuk kunyit hidup, halia n bwg putih, n campoq semua bahan sekali (sama jgk mcm ikan bakaq, sukatan pon sama). Bulehla lumur kat daging (daging potong sederhana besaq). Alright, bulehla masuk oven teruih, bakaq 30 min pd suhu 200 or smpai daging masak. Done!
*Kalau nk power lagi, buleh la cicah dgn ayaq asam, ahah

Selamat mencuba, Byee


No comments:

Post a Comment